Wat is handbal?

Wat is handbal?

Handbal is een snelle, spectaculaire sport waarin heel veel gebeurt. Kijk en lees er meer over en laat je overtuigen hoe leuk het is.

Spelregels?

Klik op de spelregels om deze door te lezen.

Of klik op dit spelregelboekje voor de jeugd. (met uitleg in plaatjes)

Handbal
Om goed te kunnen handballen moet je snel zijn, goed kunnen springen, hard kunnen gooien, sportief zijn en met je teamleden samen spelen.

De spelers
Een handbalteam bestaat uit zeven spelers; zes veldspelers en één keeper. Daarnaast mogen er vijf wisselspelers op de reservebank plaatsnemen. Bij deze snelle en beweeglijke sport mag onbeperkt gewisseld worden.

Het veld
Handbal wordt gespeeld op een speelveld van 40 meter lang en 20 meter breed. Dit veld bestaat uit twee speelhelften met aan weerszijden een doel. Het doel is afgeschermd door een halve cirkel waar alleen de keeper mag komen. De bedoeling van het spel is simpelweg meer doelpunten te scoren dan de tegenstander!

Wedstrijdattributen

In het seizoen 2013/2014 zijn we gestart met een nieuwe leeftijdsindeling en hiervoor is een tabel Wedstrijdattributen gemaakt. In de tabel is een overzicht te vinden van:

  • De leeftijden per categorie
  • De minimale tijd voor het inhuren van de hal c.q. het veld
  • Het zuivere aantal speelminuten
  • De in- en uitlooptijd
  • De balmaat waarmee gespeeld wordt
  • Of er gebruik wordt gemaakt van minidoelen of een verlaagd doel
  • Of er gespeeld wordt met een kleiner veld
  • Met hoeveel spelers er gespeeld wordt
  • Of er wel of niet gemengd gespeeld wordt

De spelregels
Handbal is een continu aanval- en verdedigingsspel. Alle spelers vallen aan en ook alle spelers verdedigen. De overgangen van de aanval naar de verdediging (en andersom) maken van handbal een spectaculaire en aantrekkelijke sport voor spelers en publiek. Dit geldt zeker voor de hele snelle aanvallen, die worden 'breakouts' genoemd.

Een speler mag met de bal lopen, terwijl hij/zij deze stuit (tippen). Zonder te stuiten mag een speler maar drie passen lopen met de bal en deze niet langer dan drie seconden in zijn handen houden. Een tegenstander mag met het lichaam worden verdedigd, maar niet met voeten, armen of benen. Overtredingen worden bestraft met een vrije worp, een strafworp of een tijdstraf van twee minuten.

Klik hier om de volledige spelregels rustig door te lezen.

De Handbalkeeper
Als handbal op tv te zien is, worden meestal alleen de doelpunten getoond. Het lijkt alsof de keeper volstrekt kansloos is tegen de ballen die met enorme snelheid op hem of haar afgevuurd worden. Toch is dat niet zo. Een keeper stopt zeker veertig tot vijftig procent van de ballen! Behalve een snelle reactie moet een keeper ook veel spelinzicht hebben. De keeper ziet vaak van tevoren waar de volgende bal vandaan gaat komen. Daarop anticipeert hij: hij zorgt dat die hoek alvast gedekt is.

BALSNELHEID BIJ SCHOTEN VAN TOPSPELERS

  • Uit loop 100 km/u
  • Uit sprong 65-90 km/u
  • Uit stand 70-80 km/u

De geschiedenis van het handbal
Volgens de Nederlandse overlevering komt handbal oorspronkelijk uit Duitsland. Het was de Duitser Max Heiser die handbal voor het eerst spelregels gaf. In 1917 werden de eerste spelregels vastgelegd door de turnbond onder de officiële naam ’Bestimmungen fur die Abhaltung des Handbalspieles für die Damenabteilungen des Berliner Turnrathes’.

Je ziet dus dat handbal in eerste instantie alleen door meisjes werd beoefend en als tweede zie je dat het gebruikt werd door de Berlijnse Turnraad. In het begin van de 20ste eeuw wilde men de sporttak gymnastiek verbreden door ook balspelen aan het scenario toe te voegen, aangezien voetbal een mannensport was en tennis alleen voor de elite, was handbal uitermate geschikt voor de meisjes. Later voegden de heren zich ook toe. De Duitse speelwijze is uiteindelijk de basis geworden voor het internationale handbal. De spelregels waren een combinatie van basket-, korf- en voetbalregels. Via een uitwisseling tussen Hamburgse- en Berlijnse turnverenigingen kwam handbal in Groningen terecht waar de basis werd gelegd voor het Nederlandse handbal. In die tijd werd handbal nog op aangepaste voetbalvelden gespeeld en (ook opvallend) met elf spelers. De Berlijnse Hogeschool verzorgde in 1928 tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam een succesvolle demonstratie (met een bal die 10 centimeter groter was dan de huidige herenbal).

De eerste competities werden in de jaren ‘20 gespeeld. Het doelgebied was vierkant (afgeleid van het voetbal) en er mocht vanaf 5 meter geschoten worden. Ballen waren voor de keeper vrijwel niet te houden. Het waren de kleine mankementjes van een beginnende sport in opkomst. In 1930 vond de eerste strijd om het landskampioenschap plaats en in 1935 werd in Den Haag de eerste interland tegen Duitsland gespeeld. Er werd kansloos verloren met 15-2. De achterstand op handbalontwikkeling in Nederland bleek toen nog te groot.

In 1935 kreeg handbal zijn eigen bond, het Nederlands Handbal Verbond. Momenteel heeft de bond ruim 50.000 leden. Om praktische redenen werd handbal met zijn elfen afgeschaft en vervangen door het huidige handbal, met zijn zevenen. Ook het gras was verleden tijd en werd vervangen door ons eigen veldhandbal. Veldhandbal wordt vaak gespeeld op asfalt of op kunstgras. Later deed eindelijk ook het zaalhandbal zijn intrede in Nederland. Op 17 juli 1947 werd in de Houtrusthallen in Den Haag de eerste demonstratie gegeven door de heren. De veldmaten bedroegen 40 bij 20 meter.

Beach Handball
In de zomermaanden wordt steeds vaker Beach Handball gespeeld. Voor deze stoere handbalvorm zijn aparte regels opgesteld. Deze wijken nogal af van de spelregels voor de veld- en zaalcompetitie.

Klik hier voor de spelregels van Beach Handball.

Het Nederlands team
Als je heel goed kunt handballen, kan je geselecteerd worden om in het Nederlands team te spelen.

Als meisje speel je dan bij DAMES A (Nationaal Damesteam).
Als jongen bij HEREN A (Nationaal Herenteam)

Elk jaar spelen de nationale teams kwalificatiewedstrijden om zich te kwalificeren voor een Europees kampioen- schap (EK handbal) of voor het wereldkampioenschap (WK handbal). Er vindt afwisselend een EK en dan een WK plaats. Elke vier jaar zijn de Olympische Spelen, waar de allerbeste handballanden tegen elkaar spelen.

Naast de Dames A en de Heren A teams zijn er nog de volgende nationale selecties:

  • Junioren (meisjes tot 19 jaar en jongens tot 21 jaar)
  • Youth (meisjes tot 17 jaar en jongens tot 19 jaar)
  • Talents (meisjes tot 15 jaar en jongens tot 17 jaar)

Website Nederlands Handbal Verbond - www.handbal.nl