Geschiedenis HV Heldia

large_2605_0

In 1967 werd in Panningen handbalvereniging Heldia officieel opgericht.

Een jaar eerder werd op initiatief van buurtvereniging Beekstraat/ Stoks uit onvrede gestart met een meisjeshandbalclub.In de buurt werd voor de jongens van alles georganiseerd en de meisjes van toen wilden ook wel eens wat doen. Er werd contact gelegd met Toon Weekers uit Meijel en die was bereid mee te helpen in het opzetten van een handbalvereniging voor meisjes. Hij was tevens de eerste trainer. Het was nog handbal met z’n elven op een buitenveld zo groot als een voetbalveld. De wedstrijden waren nog vriendschappelijk tegen o.a. Haelen, Venlo, Meijel en Roggel.

In augustus 1967 werd het allemaal officiëler en werd het een echte vereniging en sloot men zich aan bij het NHV onder de naam HELDIA en ging men 7-handbal spelen. De 1e trainer van HELDIA was Jan Karis, heden ten dage nog steeds niet weg te denken binnen de handbalsport in Helden. Later voorzitter van Eurotech BEVO HC.

Er werd gespeeld op de velden aan de Ninnesweg, thans nog steeds het trainingsveld van voetbalclub Panningen. Achtereenvolgens verhuisde men naar de voetbalvelden van Egchel en De Riet. In de beginjaren had men nog leden uit Beringe, maar na de oprichting van handbalvereniging BEVO in 1969 werden zij lid van de Beringse club.

In 1974 werd de vereniging zelfs Koninklijk goedgekeurd.

De club ging voortvarend te werk en op 6 augustus werd reeds een onderlinge wedstrijd gespeeld tussen de senioren en junioren leden. Voor de junioren een geweldige ervaring want ze waren veel sneller dan de “oudjes” en scoorde zelfs het eerste doelpunt, volgens het verslag door een onvoorzichtige manoeuvre van een der senioren. Ruststand 1-0(!) voor de junioren. De junioren wonnen de wedstrijd met “grote”cijfers: 4-1. Bij het eindsignaal van onze trainer-scheidsrechter joelden de junioren het veld af met hun verdiende overwinning.

Uit: Midden Limburg, 4 augustus 1967

Het eerste bestuur bestond uit: voorzitter P.Verhaegh (Zelen), mejuffrouw Annie Jannsen (Loosteeg) secretaresse, J.Janssen(Stox) penningmeester en de bestuursleden Mariet Hendricks(Markt) en Wies Geurts(Stox)

Het café van Sjaak Hendricks( Trines Sjaak) is de thuishaven van Heldia.

large_2606_1

Seizoen 1967 - 1968

large_2609_1

Nog een foto van Heldia uit de beginjaren. Het Damesteam in 1967.

Staand v.l.n.r. Tonny Hanssen, Mien v. Tefelen (meisjesnaam), Wilma Lagerwaard (meisjesnaam), Jet Manders-Reynen, Mia Stroucken-Groetelaars, Jose Steegs(meisjesnaam).

Zittend v.l.n.r. Hermien Verheyen, Leen Bos-Hofmans, Mieke Janssen, Mien Timmermans- v. Ninhuys, May Peeters-Bos, Wies Hofmans-Geurts, Mia Baetsen.

8 september 1967 1e competitie wedstrijd tegen Loreal

Het Damesteam van Heldia anno 1967 staand vlnr: Mia Groetelaars, Marjan Nooijen, An Teeuwen, Mien van Nienhuijs, Jan Karis(Trainer).
Zittend: Tonnie Hanssen, An Geurts, May Bos, Wilma Lagerwaard. Tonny Hanssen is nog steeds actief binnen BEVO Hc.

In september van dat jaar ging de competitie van start en de eerste tegenstander van Heldia 2 was Loreal 2 uit Venlo. Was het in het prille begin nog een gelijkopgaande strijd, al heel gauw was het juniorenteam niet opgewassen tegen de geraffineerde speelwijze van Loreal: uitslag 16-1.
Loreal kon de score vrij gemakkelijk opvoeren, terwijl onze dames alles in het werk stelde om een tegendoelpunt te maken. Het eerste in competitieverband gescoorde doelpunt voor Heldia kwam op naam van mejuffrouw Groetelaars.

large_2611_1

17-11-1967 Oprichting van de afdeling mannen

Schijnbaar komen er veel wensen binnen bij het bestuur om ook heren lid te laten worden van de vereniging en wordt via Midden Limburg de behoefte gepolst of er voldoende animo is om te komen tot een heren afdeling. Men ging voortvarend te werk want op 14 januari was er al een onderling toernooi in de gymnastiekzaal te Helden-Dorp. De felbegeerde beker werd gewonnen door een team dat bestond uit Jeanne Engels, Mariet Hendricks, Will Thijssen, Mia Baetsen, Nel Dirks en Annewil Dirks en de uitstekende keepster Leen Hofmans en keeper(?) Jan Janssen.

Kon men toen al van “mannenemancipatie” spreken binnen het dames handbal en pas opgerichte heren afdeling ?
Eind mei was de competitie voor de junioren ten einde en ondanks dat de dames geen punten hadden weten te halen had men een leerzaam en redelijk seizoen achter de rug. De senioren speelden 12 wedstrijden, men won er twee en speelde er een gelijk.

Op de eerste jaarvergadering van de vereniging kon worden geconstateerd dat ondanks enkele technische en organisatorische moeilijkheden het geen slecht jaar was geweest. De trainingen werden redelijk bezocht, het financiële verslag liet hoopgevende resultaten zien en werd afgesloten met een positief saldo van fl. 157,12

Het bestuur werd uitgebreid met An Kersten en de club had de toezegging om te mogen trainen op het sportpark van Egchel. Het bestuur zag er als volgt uit: P.Verhaegh, voorzitter; A.Janssen, secretaris; mevrouw Backus, penningmeester en de leden mevrouw Dirks, mejuffrouw Geurts en Kersten.

In november 1968 werd voor het eerst in de zaal gespeeld, wat als zeer zwaar werd ervaren. 4 mei 1969 was voor de vereniging zowel een heugelijke alsmede een treurige dag: voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging werden alle punten die beschikbaar waren op een speeldag binnen gehaald: zowel de junioren als de senioren wonnen hun wedstrijd.

Keerzijde van de medaille: voor het eerst werd een seniorenspeler met 2 minuten uit het veld gestuurd (!) Experiment die dag: de keeper ging meespelen als veldspeler en een veldspeler ging het doel in: resultaat 4 doelpunten door de keepster en 1 tegendoelpunt, een mooi resultaat.

Seizoen 1968 - 1969

large_2616_0

Staand v.l.n.r.: Toon Weekers, Leo Keltjens, Coen van Mullekom, Piet van Roij, Ben van de Berg Wim Knippenbergh, Martin Verlinden, Gielen (van Linske ziene Naad), Piet Geurts.

Gehurkt: Hein Engels, Wiel Maessen, Jacq Beckers, Jan Lagerwaard, Jan van Roij.

15-06-1969 Grote dag. Internationaal toernooi (M.L.)

Met spanning had de vereniging uitgekeken naar deze dag: men ging deelnemen aan een groot internationaal toernooi in Nijmegen: 300 teams uit vier verschillende landen. Ook de kleintjes gaan die dag hun eerste wedstrijden spelen.

  • De eerste wedstrijd van de senioren was tegen de Leeuwerikken uit Amsterdam. Vrouwe Fortuna was Heldia niet gunstig gezind, uitslag 0-1 in het nadeel van Heldia.
  • De tweede wedstrijd was tegen Indus’67 en werd door Heldia met 3-0 gewonnen. Er werd zeer goed gespeeld en bijna iedere aanval werd afgerond(?)
  • De derde wedstrijd was tegen Z.H.C. en werd onder een enorme hitte gespeeld. Onze dames speelden nog beter dan de tweede wedstrijd en wonnen met 7-0.
  • Onder een ondraaglijke hitte tegen Takt ’68 verloor Heldia ondanks goed tegenspel met 4-2

De aspiranten deden het ook goed, zij speelden twee wedstrijden gelijk: 1-1 tegen Takt ’68 en 2-2 tegen de Leeuwerikken. Ondanks een voorsprong van 2-0 bij de rust verloor men met 3-2 in de laatste wedstrijd. Tegenstander niet bekend.

Seizoen 1979 - 1980

In 1980 werd het 12 ½ jarig bestaan groots gevierd met op vrijdagavond een geslaagde disco avond (DJ FLASH-BACK) voor de jeugd. Een tombola behoorde tot de feestelijkheden met mooie prijzen.

Zaterdags waren er twee jubileum wedstrijden. Het damesteam speelde tegen Niobe uit Asten onder leiding van Toon Daems. De heren speelde tegen HVV uit Veldhoven.

Om 19.30 uur was er de receptie in Bistro Feestzaal “De Riethsijde”aan de Ruijsstraat en aansluitend de feestavond voor de junioren en senioren, muziek de Avanti’s.

In het seizoen 83-84 werd een grote wervingscampagne opgestart, speciaal gericht op de leeftijd van 6 tot 9 jaar: de mini’s.

 

Limmi de muis  bracht het handbalspel onder de aandacht van de kinderen en ouders.
In het seizoen 83-84 werd een grote wervingscampagne opgestart, speciaal gericht op de leeftijd van 6 tot 9 jaar: de mini’s. Limmi de muis bracht het handbalspel onder de aandacht van de kinderen en ouders.

Teamfoto's uit de oude doos HV Heldia

Download hier een aantal foto´s uit de oude doos.

Met dank aan Wiel Reijnen.