Geschiedenis Fusie Handbalvereniging Heldia en Fancom/Bevo

Een van de eerste mensen die het woord samenwerking tussen BEVO en Heldia in de mond nam was Erik Gielen, notabene de initiatiefnemer van de oprichting van BEVO.

Dat hij op dat moment redelijk goed in de toekomst kon kijken bewijst het artikel:

Heldia en BEVO gaan samenwerken

Dagblad van Noord Limburg. 9 oktober 1985

De twee handbalverenigingen in de gemeente Helden, Heldia en Fancom/BEVO zijn besprekingen begonnen om tot een betere samenwerken te komen. “De opzet hiervan is”, aldus Heldia voorzitter , “om samen één vuist te maken. Wij willen de beschikbare uren in de sporthal efficiënter gaan gebruiken en de handbalsport promoten. Dat kun je beter met twee clubs doen dan in je eentje”.

Het ligt vooralsnog niet in de bedoeling om te komen tot een fusie van beide verenigingen, die samen goed zijn voor zo’n 400 leden. Van Zuijlen: “Zeg nooit nooit. De mogelijkheid blijft bespreekbaar, al is die voorlopig niet aan de orde. Wij willen gewoon samen problemen bespreken, zoals de Heldense voetbalclubs ook een per jaar doen.” De besturen en trainers hebben vanaf mei al enkele malen rond de tafel gezeten.

Van Zuijlen: “Bij ons zijn meer junioren aangesloten dan bij BEVO, dat weer meer senioren heeft. Beide clubs hebben training- en speeluren nodig. Samen proberen we nu die uren die beschikbaar zijn, zo goed mogelijk te benutten. De trainers zijn opgedragen om te inventariseren wat ze nodig hebben aan trainingstijden.

De beide verenigingen willen elkaar gaan bijstaan in het organiseren van jeugd- en schoolhandbaltoernooien.

Persbericht betreffende Fusie handbalvereniging BEVO en Heldia een FEIT.

Zich bewust zijnde van de positieve invloed, om in de gemeente Helden de krachten te bundelen, gaan de handbalvereniging BEVO en HELDIA fuseren.

De nieuwe vereniging zal de naam dragen : H.V. BEVO HELDIA Combinatie.

Het hoofddoel is: om één gezonde Heldense handbalvereniging, bereikbaar voor iedereen te vormen, om zodoende in de gemeente Helden het voortbestaan van het handbal beter te waarborgen. Door middel van deze fusie wil de nieuwe vereniging een positieve bijdrage leveren aan het handbalniveau in de gemeente en daarnaast de aanwas, de breedtesport en het recreatieve handbal nieuwe impulsen te geven. Daarbij zal ook veel aandacht besteed worden aan de jeugd in het algemeen. Ook de interne opleiding en begeleiding van de trainers en coaches krijgt een hoge prioriteit. De vorming van een sterk kader zal zeer zeker niet vergeten worden.

Voorbesprekingen

Het spreekt vanzelf dat een dergelijke fusie niet zomaar uit de lucht komt vallen. Er zijn, gedurende enkele jaren, talrijke besprekingen aan vooraf gegaan. De gemeente Helden betrok men natuurlijk ook in de talrijke besprekingen.

Goedkeuring leden.

De leden van beide verenigingen konden op de eigen jaarvergadering hun mening betreffende de fusie kenbaar maken met als resultaat dat de leden van beide verenigingen achter hun bestuur stonden en zo in deze het licht op groen gaven. Dit heeft geleid tot het beschikbaar stellen door de gemeente Helden van het krediet. Men koos voor de nieuwe verenigingskleuren: geelgroen

Maar er pakte zich donkere wolken samen.

 

BURENRUZIE IN HELDEN

Dagblad van Noord Limburg 24 mei 1986

Het leek zo mooi. Heldia en Fancom/BEVO gingen onder het genot van een kopje koffie babbelen over de mogelijkheid te gaan samenwerken. De gemeente Helden wilde ook een duitje in het zakje doen en niets leek een fusie van de twee handbalverenigingen in de weg te staan. Plotseling moesten alle plannen de koelkast in en uiteindelijk ontaardde de zo vreedzaam begonnen onderhandelingen zelfs in een ordinaire burenruzie.

We gaan hier niet uit de doeken doen wat er zich allemaal afspeelde.

Geen fusie handbalvereniging Heldia met Fancom/BEVO

Dagblad in Midden Limburg

Zoals bekend zijn in 1985 een aantal besprekingen geweest met de besturen van de plaatselijke handbalverenigingen Heldia en BEVO, om te komen tot een betere samenwerking, aldus de voorzitter op de ledenvergadering van Heldia. De besprekingen vonden plaats in een prettige en sportieve sfeer. Bij die gesprekken werd ook de gemeente Helden betrokken.

Op 21 april 1986 deelde de heer E.Gielen, namens het bestuur van Fancom/BEVO aan het bestuur van Heldia mede dat een fusie op financiële gronden van geen doorgang kan vinden. De leden van Heldia werden in kennis gesteld van het verloop van de besprekingen, waarbij tevens aanwezig was de heer H.Brandts, namens het Nederlands Handbal Verbond Limburg.

Dagblad van Noord Limburg 20 juni 1987

De ledenvergadering heeft zich daarna uitgesproken over het zelfstandige voortbestaan. Met de 162 handbalminded dames, heren, jongens en meisjes zal HV Heldia zelfstandig blijven bestaan. Inmiddels was men begonnen met een grote wervingscampagne.

Was de kous hiermede af? Nee!

Op 19 februari 1987 werd er weer opnieuw vergaderd onder voorzitterschap van Mw.Wayen en dhr. Vossen van het NHV afdeling Limburg. En werd de intentie tot samenwerking, dus te komen tot een fusie uitgesproken. De gemeente Helden verleende hun medewerking en gelden ter beschikking te stellen, onder voorwaarde dat de fusie doorgang zou vinden. Na jaren van onderhandelen, ruziën werd de fusie toch een feit.

BEVO Heldia Combinatie successen.

Europees debuut

In 2004 maakte BEVO Hc haar debuut op Europees niveau en wel tegen de Franse ploeg US IVRY. Een geweldige happening ondank het feit dat BEVO Hc geen kans had op de volgende ronde. Na dit debuut zouden er nog diverse Europese avonturen volgen

Seizoen 2005 - 2006

Bevo Hc heeft een Europese primeur, maar wel een twijfelachtige. Eentje die met de nodige scepsis bekeken wordt. De Europese Handbal Federatie (EHF) wil graag vooruitstrevend zijn en dacht er goed aan te doen Kosovo - in feite een Servische provincie - de landenstatus te schenken. Het gebied likt nog de wonden van de afscheidingsoorlog ruim vijf jaar geleden en de VN houdt er nog altijd een oogje in het zeil, maar dat mag geen beletsel zijn voor Bevo HC als eerste Europese clubteam het gebied te bezoeken voor een heus Europacupduel.

Uiteraard wil de EHF geen risico's nemen, heeft de handbalbond haar huiswerk naar behoren gemaakt en staat Kosovo niet langer te boek als oorlogsgebied, maar toch. De brief die zowel KH Besa Famiglia Pejä als Bevo Hc onlangs ontving van de EHF met de (dwingende) oproep om elke vorm van 'politiek' te mijden uit de sporthallen, toont aan dat er snel een 'explosieve' ambiance kan ontstaan.

BEVO HC ging door naar de tweede ronde

De handballers van Bouwcoach Bevo HC kunnen hun borst nat maken in de tweede ronde van de EHF Cup. De ploeg uit Helden werd na de dubbele winst op het Kosovaarse KH Besa Famiglia Pejä gekoppeld aan het Turkse Besiktas Jimnastik Kulübu.

Seizoen 2007 - 2008

large_3145_1

Loting Cup Winners Cup: Bevo moet opnieuw naar Kosovo: KH Kastrioti-Ferizaj

BEVO HC ging vrij gemakkelijk door naar de volgende ronde: FC Porto, iets van een ander kaliber. Het werden twee zware nederlagen.

large_3146_0

Nationale Beker

BEVO Hc stond 5x in de Nationale Bekerfinale:

  1. 2000-2001 Sittardia
  2. 2003-2004 Aalsmeer
  3. 2004-2005 Tachos
  4. 2006-2007 Volendam
  5. 2007-2008 Aalsmeer

Nederlands kampioenschap

Twee keer speelde BEVO Hc om het kampioenschap van Nederland, twee keer tegen Aalsmeer

Seizoen 2003-2004 in een Best of 5

Seizoen 2008-2009 in een Best of 3

Supercup

Tweemaal (2004 en 2007) won BEVO HC deze strijd tussen de kampioen en de bekerwinnaar. Omdat in dat jaar de kampioen en bekerwinnaar dezelfde ploeg was, mocht BEVO als verliezend bekerwinnaar deze strijd voeren

BENE-League

De in 2007-2008 opgestarte Belgisch- Nederlandse BENE-League competitie bereikte BEVO Hc de finale, die men verliezend afsloot.

Limburgse Handbal Dagen

Sinds seizoen 2009-2010 neemt BEVO HC deel aan de Limburgse Handbaldagen (LHD) en is het een onderdeel van de organisatie ( heeft het een pouledag met wedstrijden).